Awokado ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości
Korzyści zdrowotne wynikające z awokado zawierają prawidłowe trawienie, regulację masy ciała, pielęgnację ciała, ochronę przed łuszczycą i miażdżyca tętnic oraz opiekę stomatologiczną. Jest również składnikiem pokarmu dla dzieci.
Awokado charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu i kalorii. Jednak wyróżnia się bardzo niskim stężeniem cholesterolu. Wiele osób przestaje jeść awokado ze względu na wysoką zawartość kalorii, myśląc, że mogą przez niego przytyć. Jednakże ilość kalorii jest mała w porównaniu z z innymi wysokokalorycznymi artykułami spożywczymi. Ponadto, duża część tłuszczu pochodzi z unikalnych źródeł, takich jak fitosterole, które są korzystne z kilku powodów.
Awokado chroni także przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i chorobami zwyrodnieniowymi stawów. Poprawia też przyswajanie składników odżywczych przez organizm. Zmniejsza również zachorowanie na raka i chroni naszą wątrobę. Dostarcza także dużo witaminy K, zapobiegając w ten sposób krwotokom.
Awokado pomaga w utrzymaniu dobrego wzroku i chroni skórę skórę przed oznakami starzenia i szkodliwym działaniem promieniowania UV. Pomaga również w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi i ma właściwości antyoksydacyjne. Poprawia także krążenie krwi, zdolności poznawcze. Pomaga też w budowaniu mocniejszych kości. Według ostatnich badań naukowych nasiona awokado są stosowane w leczeniu cukrzycy, stanów zapalnych i nadciśnienia, jak również do poprawy hipercholesterolemii.
Wyniki innych badań pokazują, że zjedzeni awokado prowadzi do poprawy jakości diety i składników odżywczych, dzięki temu obniża się ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Ponadto, duża część tłuszczu pochodzi z unikalnych źródeł, takich jak fitosterole, które są korzystne z kilku powodów. Ze względu na różne korzyści zdrowotne, owoc ten jest obecnie uprawiany w wielu krajach. Ma bardzo grubą skórę, która chroni je od pestycydów. Dlatego nie trzeba kupować organicznego awokado. Uprawiany w jest bardzo bezpiecznych warunkach o niskiej ekspozycji na pestycydy.